Ingyen riasztó márpedig nincs …….

legalábbis eddig így gondoltam.

Nos anyagbeszerzés közben, az egyik városi busz oldalán látom, óriási matricán hirdeti magát az egyik vagyonvédelmi cég ?nevét nem említem-, hogy ingyen telepíti rendszereit, cserében pár év távfelügyeleti szolgáltatást kell elfogadni. Tehát O forintért, azaz ingyen. Telepítő ismerőseim már tudtak az esetről, sőt fel is világosítottak, hogy ez így működik, Ők is értetlenül álltak az eset előtt, ugyanis az említett távfelügyeleti vállalkozás korábban éppen a telepítőknek értékesített vagyonvédelmi eszközöket, és a telepítők közvetítették a távfelügyeleti szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfeleket.

Nos érzéseim szerint ez gyökeresen meg fog változni, ugyanis a O Ft-os riasztószerelés éppen a vagyonvédelmi telepítőknek jelent üzletileg nehezen meghatározható konkurenciát. Természetesen piacgazdaság van, mindenki úgy képzi saját szolgáltatása árát, ahogy akarja ?bizonyos törvényi kereteken belül-. Emlékszem azonban azokra az időkre, amikor a legnagyobb magyar telefontársaság egykori vagyonvédelmi leányvállalatánál ?aki kicsit képben van a biztonságtechnikai szakmában tudja kire gondolok- voltam project-manager. Szal akkoriban nálunk is voltak akciók. O Ft-os nem, de 50%-os igen. Ezekhez az akciókhoz tartozó telepítések mindig érdekesen alakultak. A nyilvánvalóan nyomott árak olcsó, gyors és hatékony telepítést követeltek meg, a tartható üzleti költségek érdekében.

A vagyonvédelmi telepítés azonban a legtöbb esetben nem a legegyszerűbb megoldásokról szól, sőt?.!

Minden egyes objektum más és más telepítést és eszközöket igényel. Ezek meghatározása az első kiszálláskor végzett felmérés tapasztalatai alapján történik meg. Amennyiben az ügyfél az árat magasnak tartja, az áralku során az ügyfelet minden esetben célszerű tájékoztatni azokról a biztonsági résekről, amik az árcsökkenéssel járó műszaki követelmények lazításával járnak. Ez egyszeri, vagy többszöri kiszállással jár, ami utazási költség és idő, és amennyiben az ajánlat nem kerül elfogadásra (mert pl. az ügyfél talált O Ft-ért is vagyonvédelmi rendszert) az mind a telepítő költsége marad. Ne gondolja most senki, hogy panaszkodni akarok, nem az a célom, de bizony a telepítési díjban ezek a költségek is benne vannak. Csak úgy tudunk minőséget szolgáltatatni a felméréskor, telepítéskor, esetleges javítások és karbantartások alkalmával, ha azok  költségforrása is rendelkezésre áll. Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy a telepítésnek csak egy része a tényleges szerelési tevékenység, az az ajánlatkéréstől az anyagbeszerzésen keresztül a kedvezményes garanciális feltételek biztosításán túl kitér a rendszerrel kapcsolatosan egy folyamatos rendelkezésre állásra is. Azokat a cégeket vagy telepítőket akik bevételeikből tartósan fent tudják tartani működésüket, később is vissza lehet hívni egy pl. új konyhabútor miatti infra-áthelyezésre, vagy akkumulátorcserére, mivel a bevételi forrásokból erre is különítenek el kapacitást. (Számtalanszor mentem már ?idegen? telepítések helyszínére mert a rendszertelepítő nem ér rá, nem veszi fel a telefont, a telefonszámon már előfizető nem kapcsolható, vagy csak egyszerűen nem megy ki).

A költséghatékonyság miatt az anyagbeszerzések során sem biztos, hogy a legoptimálisabb ár-minőséget sikerül meghatározni az adott feladathoz. Ez azonban szinte kötelezően vonja maga után a gyakoribb meghibásodásokat, vagy utólagos beállítások ?hangolgatások? szükségét. Ez már húzza is magával az előző szakaszban említett problemákat. (kicsit ide passzol az egyik kedvencem a “biztos pók ment az infrába” szöveg).

Nem akarok Én szkeptikus lenni, csak a több mint tizenöt éves szakmai múltamban láttam már sok érdekes dolgot. Ha valaki minőséget akar szolgáltatni ahhoz minőségi beszállítók, eszközök, és szakemberek szükségesek. Igen ez mind pénzbe kerül, és a O-ft-os, és későbbi havidíjas rendszerekből (mint fentebb említettem ezzel hajdanán mi is próbálkoztunk) ezt nagyon labilis kigazdálkodni.

Természetesen nem a lejáratás a célom, és őszintén sok sikert kívánok az ilyen tevékenységet folytató cégeknek, és bízok benne, hogy pontosan meghatározott  üzletpolitikát alakítottak ki ami alapján végzik tevékenységüket, és olyan minőséget szolgáltattak, ami nem csökkenti a jelen, és jövőbeli ügyfele(in)k bizalmát a vagyonvédelmi rendszerekkel és az azzal kapcsolatos szolgáltatások vonatkozásában.