Elektronikus vagyonvédelmi rendszerek, mint védelmi berendezések a Hunyadi városban.

PUBLIKÁCIÓ: HUNYADIVÁROSI HÍRMONDÓ II. ÉVF. 2.SZÁM 2009 JÚLIUS

Mielőtt röviden ismertetném az elektronikus riasztórendszerek létjogosultságát a kertvárosi családi házakban, szeretnék eloszlatni egy tévhitet, miszerint a riasztórendszerek megvédik a lakást a betöréstől. Tehát ?tisztázzuk- a riasztó nem képes (önmagában) megakadályozni a betörést, nem is ez a feladata, de részletesebben a későbbiekben még visszatérek erre a gondolatra.

Pár mondatban ismertetném a Hunyadiváros kriminalisztikai jellemzőit betöréses lopási szempontok figyelembevételével. A Hunyadivárosban találhatóak emeletes házak, kis lakásszámú társasházak, és számtalan családi ház, melyek meghatározzák a városrész kertvárosi jellegét. A kisebb társas házak kevésbé fenyegetettek, mert ott általában mindig van otthon valaki (vagy nehezebb kifigyelni hogy mikor nem), és kisebb, egymásra figyelő közösségek alakultak ki. Itt a menekülési útvonalak is behatároltabbak, mert általában csak egy utcafront felé lehet menekülni. Nagyobb egy esetleges betörés valószínűsége a soklakásos társasházakban, ahol nem alakulnak ki ilyen közösségek, a szomszédok sem ismerik minden esetben egymást, és nem foglalkozik senki a saját lakásának ajtaján kívül semmivel. Itt inkább a napközbeni betörések a jellemzőbbek, amikor a tulajdonosok dolgoznak így nincsenek otthon. A legtöbb ilyen jellegű betörés a zárak törésével, vagy egyéb mechanikai nyitásával történik. Tekintettel a lakások jellegére ?emeletes-, a legtöbb esetben elegendő a bejárati ajtót, és közvetlen környezetét védeni, vagy indokolt esetben az erkélyre nyíló szobákat is.
Egészen más a helyzet a családi házakkal, ikerházakkal, melyek a városrész területének jelentős részén megtalálhatóak. Ezek betörés szempontjából sokkal több támadási ponttal rendelkeznek, és mivel a városrészben jellemzően sok növény (bokor, fa, stb.) található a kertekben, ezek a támadási pontok közterületről sok esetben egyáltalán nem láthatóak. Szintén az elkövetői csoportoknak kedvez, hogy a városrészen több forgalmas út is áthalad, így cselekményük elkövetése után, percek alatt Kecskemét egész más területeire tudnak eljutni, távol az elkövetés helyszínétől.
Természetesen nem szeretnék ijesztgetni senkit, csak ismertettem a száraz tényeket, és városrész nyújtotta lehetőségeket, amik esetlegesen motiválhatják az elkövetőket. Figyelembe véve azonban a városrészben kialakult közösségi szemléletet, a kertváros nyújtotta lehetőségeket, hogy lakói ismerik egymást, valamint a területen aktívan működő polgárőrséget elmondhatjuk, hogy a városrészben ?többi városrészhez képest- alacsony a betöréses lopás és lopási kísérlet. Természetesen ez a tény nem azt jelenti, hogy ez így is marad, akár egy elkövetői csoport is, ha szemet vet egy területre, jelentősen meg tudja változtatni ezt az állapotot.
Mit tehet egy Hunyadivárosi lakos, saját értékei védelmében?
Nagyon sokat. Sőt igazán a tulajdonosok képesek leginkább megvédeni saját vagyonukat, területüket illetéktelen behatolástól, egyéb bűncselekménytől. Sajnos de ez jelenleg így van, az ember leginkább magára számíthat. Nem szeretnék a mechanikai védelemmel, vagy a vagyonbiztonságot érintő alapvető magatartási normák ismertetésével foglakozni ?az nem az én asztalom-, inkább a riasztórendszerek szerepét ismertetném pár gondolatban.
A jól megtervezett vagyonvédelmi rendszer szerepe nem a lakás megvédése a támadástól ?jelen cikk első része- hanem a támadás tényének jelzése. A rendszer kialakításakor törekedni kell arra, hogy a riasztó az illetéktelen behatolást mimnél korábban detektálja, és azt pontosan jelezze. A jelzés lehet helyi szirénajelzés, a tulajdonos mobiltelefonjának hívása, vagy kivonuló-szolgálat értesítése, vagy ezek kombinációja. Lehetőség van a helyi polgárőr-szolgálat értesítésére is (amennyiben erre felhatalmazást adnak).
Nagyon fontos a téves riasztások elkerülése. A mai korszerű rendszerek téves riasztásoktól teljesen mentesek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a téves riasztások darabszáma nulla. Természetesen ebbe a kategóriába nem soroljuk be a tulajdonos hibájából bekövetkező (kutya, macska bennmaradt, későn kapcsolta ki, nem hallotta, nem arról ment be stb.) riasztásokat, vagy mondjuk a beázásból, közeli villámlástól kialakult jelzéseket. Személy szerint közel húsz éve szerelek vagyonvédelmi rendszereket főleg családi házakba, lakásokba, kisebb irodákba, és láttam az eszközök fejlődését, megbízhatóságuk rohamos javulását, valamint árszínvonaluk csökkenését. A mai viszonyok között már abszolult nem számít luxusnak profi vagyonvédelmi rendszer kiépítése. Itt szeretném hangsúlyozni a professzionális, vagy fél-professzionális szavakat. Egy fél-professzionális rendszer eszközköltsége 30-35%-al kerül többe a lényegesen alacsonyabb színvonalú eszközökhöz képest, és figyelembe véve életciklusukat, ami lényegesen több mint 10-15 év, nem biztos, hogy okos dolog ezen spórolni. A legfőbb dolog amit tudni kell a ?gyanúsan olcsó? rendszerekről ?tapasztalatom alapján- hogy elég nagy darabszámban képesek téves riasztásokat adni. Ez jelentkezhet a másodvonalbeli korszerűtlen technikával felépített alapanyagoktól, vagy az olcsó eszközök telepítését okosba megoldó ?szakemberek? szakmai hiányosságából, ami előbb vagy utóbb, de biztos valahol jelentkezik a rendszer működése közben. Ekkor szokott bekövetkezni, hogy a riasztót nem kapcsolják be, mert mindig beriaszt. Mikor egy ilyen rendszerrel probléma van, és a telepítője már nem található, vagy nem veszi fel a telefont, próbálnak szakcéghez fordulni. Ilyen esetekben Mi is csak azt tudjuk mondani, hogy legföljebb a vezetékek maradhatnak, a többit azt inkább cserélnénk, mert egyszerűen nem tudunk belőle értelmes rendszert kihozni. Ezt nevezem Én kidobott pénznek, és itt fog realizálódni a tulajdonosban az, hogy az olcsó rendszere igazából így már tényleg sokba fog kerülni.
Javaslom, hogy értékeiket, vagyonukat, biztonságukat, megvédő rendszerek kiépítését, akár mechanikai, akár elektronikai, bízzák referenciákkal rendelkező, megbízható szakcégre. Én személy szerint vállalom, hogy a Hunyadiváros területén az elektronikus rendszerekkel kapcsolatos kérdésekben szívesen nyújtok segítséget teljesen térítésmentesen személyesen, vagy telefonon, megosztom az évek során szerzett tapasztalataimat mindennemű kötelezettség nélkül.

Tisztelettel: Czégány Béla ügyvezető
Alarm-CAD Kft. 6000 Kecskemét Mátyás kir. Krt.

1 hozzászólás

  1. Farkas Lajosné

    Olvastam az eredeti cikket, és sok sikert kívánok a további munkákhoz.

Szóljon hozzá!

Be kell lépni hozzászólás írásához.